Afif Bahardin

Pakatan Harapan Rakyat

PENDAKWAAN KE ATAS DR. AZMI SHAROM CABULI PRINSIP KEBEBASAN AKADEMIK

| 0 comments

image

KENYATAAN MEDIA
ANGKATAN MUDA KEADILAN MALAYSIA

4 SEPTEMBER 2014

PENDAKWAAN KE ATAS DR. AZMI SHAROM CABULI PRINSIP KEBEBASAN AKADEMIK

Angkatan Muda KEADILAN mengecam sekeras-kerasnya pendakwaan di bawah Akta Hasutan 1948 yang dikenakan terhadap Dr. Azmi Sharom, semalam. Tindakan mendakwa beliau jelas merupakan satu pencabulan terhadap prinsip kebebasan bersuara dan kebebasan akademik.

Angkatan Muda KEADILAN berpendirian adalah tidak adil untuk mendakwa beliau hanya kerana beliau mengutarakan pendapat dan pandangan di atas kapasiti sebagai seorang pensyarah undang-undang. Tambahan pula, pendakwaan beliau dilihat sebagai kesinambungan dari penyalahgunaan Akta Hasutan oleh Kerajaan yang mutakhir ini menyaksikan beberapa tokoh politik pembangkang didakwa.

Sehubungan dengan itu, kami mencabar Ketua Pemuda UMNO, YB Khairy Jamaluddin yang selama ini menzahirkan dirinya sebagai seorang pemimpin muda yang progresif untuk tampil menyatakan pendirian dan sikap beliau terhadap pendakwaan ke atas Dr. Azmi Sharom ini. Apakah Pemuda UMNO merestui tindakan Kerajaan yang menyalahgunakan akta lapuk warisan kolonial untuk mengekang percambahan idea dan wacana intelektual?

Justeru, kami menuntut pihak Kerajaan supaya menghentikan kegilaan ini dan menghormati hak rakyat dan ahli-ahli akademik untuk terus bersuara menyatakan pandangan sebagaimana yang telah diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan. Perdana Menteri juga sewajarnya diingatkan tentang janji dan komitmen beliau untuk memansuhkan Akta Hasutan serta tidak bertindak mengikut telunjuk pihak berkepentingan hanya untuk mengekalkan sokongan semata-mata.

DR. AFIF BAHARDIN
Timbalan Ketua
Angkatan Muda KEADILAN

merangkap

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri
Pulau Pinang

Leave a Reply

Required fields are marked *.