Afif Bahardin

Pakatan Harapan Rakyat

PERUTUSAN RAMADHAN YB DR AFIF BIN BAHARDIN

| 0 comments

image

“ياأيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون ”
Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu (ibadah) puasa sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, mudah-mudahan kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa “ { surah al-Baqarah, ayat 183)

Seiring terbenam mentari Syaaban, tibalah kini bulan Ramadhan. Bulan yang digambarkan oleh Rasulullah SAW bulan agung yang penuh keberkatan. Bulan yang terdapat di dalamnya satu hari yang lebih baik daripada seribu bulan. Bulan yang Allah telah jadikan berpuasa di dalamnya satu fardhu dan menghidupkan malamnya sebagai amalan sunnah. Bulan yang malamnya diperturunkan Al-Quran,  dan bulan dimenangkan Ummah menerusi peperangan Badr al-Kubra, al-Yarmuk, al-Qadisiah, al-Hattin dan lain-lain lagi.

Marilah kita rafaqkan kesyukuran kita ke hadrat Allah swt, kerana sekali lagi kita diberikan kesempatan untuk berada di dalam bulan yang penuh rahmat dan keberkatan ini. Hakikatnya Ramadhan mengajar kita untuk merasai kesusahan dan kepayahan yang dihadapi oleh manusia lain yang kurang bernasib baik. Ramadhan mendidik jiwa kita agar menjadi lebih manusiawi dan lebih kasih sesama insan. Moga Ramadhan kali ini menjadikan kita linsan yang lebih bertaqwa. Inshallah.

وتزودوا فان خير الزاد التقوى ” “
Maksudnya: “ Sediakanlah bekalan, sesungguhnya sebaik-baik bekalan itu ialah sifat al-taqwa “ { Surah al-baqarah, ayat 197 )

Di kesempatan ini, Pusat Khidmat ADUN Seberang Jaya akan melibatkan diri secara aktif bersama qariah-qariah di sekitar Seberang Jaya bagi aturcara Ihya Ramadhan, samada di masjid atau surau, dan juga bersama masyarakat setempat. Moga peruntukan yang disumbangkan bakal mempergiatkan lagi program-program yang telah diatur dan merapatkan lagi ukhwah sesama kita di Seberang Jaya dan Permatang Pauh.

Oleh itu bagi pihak Kerajaan Negeri Pulau Pinang, dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya mengucapkan Marhaban Ya Ramadhan dan selamat berpuasa kepada semua warga Seberang Jaya dan Permatang Pauh

Leave a Reply

Required fields are marked *.